Избор на обувки според формата на стъпалото

Posted by admin 18.07.2018 0 Comment(s)

Закупуването на спортни обувки може да бъде много трудна задача, особено с голямото разнообразие в магазините. Намирането на добри спортни обувки е направо наука, затова предлагаме някои съвети да си вземете подходящи обувки и да намалите риска от нараняване на краката си.

 

Преди да купите чифт спортни обувки, е добре да знаете какъв тип крак имате. Разбира се, има тънки разлики в краката на всеки, но като цяло има три основни типа стъпала и спортните обувки, в последствие се правят за всеки от тези типове.

 

Неутрално стъпало

Неутралното стъпало има средна дъга, която позволява натиска и силата на движение да се разпределят равномерно навсякъде. Освен това, неутралното стъпало има адекватно количество наклон, което се случва по време на носенето на тежести и при движение, където долната част на дъгата се придвижва към пода. Поради това арката става по-ниска и краката са по-гъвкави в наклонено състояние. Тъй като неутралното стъпало има необходимото количество наклон, то е достатъчно гъвкаво, за да абсорбира натиска на движение по време на ходене и да се приспособява към променящия се терен. Също така, неутралното стъпало има достатъчен наклон. Това  е движение на крака, където арката му се вдига от пода, създавайки по-висока извивка и по-твърдо стъпало. При адекватно количество супинация (когато вътрешната страна на глезена поема тежестта при стъпване), неутралното стъпало е достатъчно твърдо, за да изтласка земята без да причинява нараняване. Препоръчителните обувки за неутрален тип крака са стабилните обувки.

 

Гъвкав крак

Този тип крака има много ниска или плоска дъга, което увеличава натиска върху вътрешността на крака и големия пръст по време на ходене или бягане. Това обикновено води до увеличаване на дебелината на кожата от вътрешната страна на големия пръст и петата на крака. Също така, този тип крак е по-гъвкав от неутралния. В тази позиция краката не са достатъчно твърди, за да се изтласкат от земята. За това стъпало се препоръчват по-леките обувки.

 

Наклонен / твърд крак

Прекалено наклоненият крак има много висока дъга, което увеличава натиска върху пръстите, външната част на стъпалото и петата на крака. В сравнение със супинираното ходило (когато външната страна на ходилото поема тежестта при стъпване), наклоненото стъпало е твърдо и не е в състояние да поеме силите, приложени към стъпалото толкова, колкото другите типове стъпала.