Как да се грижим за сребърните бижута

Posted by vili 27.01.2016 0 Comment(s)

 

 Среброто е изключително ценен метал за индустрията, но не само. Той е един от най-предпочитаните що се отнася до изработката на ювелирни изделия.

 

 Сребърните бижута имат нужда от грижи, за да може да им се радвате дълго време. Основните ви задачи са редовното им почистване и правилно съхранение.

 

 Задължително предпазвайте сребърните бижута от сярата и нейните съединения. Те са способни да изменят цвета му до жълто и черно. Не е нужно да поръсите накитите със сяра на прах, за да ги увредите, тъй като това вещество се съдържа в много препарати за почистване на дома, също така и в козметиката, която ползваме ежедневно.

 

 Враг на среброто е кислородът и киселината. С първото няма как да се справим, но може да намалим щетите като сваляме сребърните си накити, когато се къпем, мием чинии, плуваме и т.н.

 

Почистване

 

 Без значение от причините, сребърното бижу вече е потъмняло или е на петна. Тогава имате няколко варианта.

 

 Първо, в домашни условия може да накиснете накита в гореща вода, в която сте разтворили мек измиващ продукт (за миене на съдове, гел за лице без абразивни частици и т.н.), след това разтъркайте леко с мека четка и изплакнете обилно с вода.

 

 Задължително накрая подсушете, тъй като водните капки може да оставят тъмни петна по повърхността на бижуто.

 

 Не препоръчваме да почиствате среброто с абразивни продукти като директно търкане със сода за хляб или паста за зъби. Причината е, че те могат да излъскат бижуто, но оставят микро наранявания, които с времето ще направят повърхността матова.

 

 Второ, разтворете сода за хляб в гореща вода и я бъркайте, докато се разтвори напълно. Накиснете сребърното бижу в този разтвор, а след това изтъркайте с мека кърпа.

 

Съхраняване

 

 Дръжте сребърните накити в индивидуални пликчета, които ограничават достъпа на въздух. Така ще се забави окислението и потъмняването на метала.

 

http://e-obuvki.com/