Как да се справим с белите петна по ботушите

Posted by vili 11.03.2016 0 Comment(s)

 Зимата е на път да си отиде официално в края на март и може би вече сте прибрали повечето зимни ботуши в гардероба. Забелязвате ли обаче как бели петна са се появили по тях? Това е този така грозен ефект от зимните месеци, който уврежда обувките и оставя следи. Солта – бялата неприятелка на ботушите. Как да се справим с нея?

 

 Има начин да се пребори солта и това трябва задължително да се направи, преди да се приберат обувките за следващата година в шкафовете. За велура солените петна могат да се окажат изключително опасни – те проникват бързо и после отстраняването им е много трудно. Вземете четка с меки косми, сложете бял оцет и почистете добре. Така петната сол ще се премахнат и няма да съсипят новите ви велурени боти.

 

 За ботушите от естествена или изкуствена кожа също трябва да се положат минимални грижи. Най-вероятно бели петна има и по тях, затова намокрете кърпа с вода, след това в малко оцет, или смесете вода и оцет в равни количества, и почистете навсякъде, включително и подметките. За да не се изсуши прекалено кожата, изчакайте да изсъхне и намажете с боя за обувки. Така ще удължите „живота“ на любимите си ботуши до следващия сезон.

 

 Много подходящ за употреба в тези случаи на поява на петна от сол е водоустойчивият спрей. Той защитава обувките и не позволява нови полепи от солта. Също така се ползва срещу вредните външни колебания на зимата – силни ветрове, студ и поледица.

 

 Деликатните и меки кожи са най-предразположените към този проблем на студените месеци. Не подценявайте това и вземете нещата в свои ръце, за да спасите ботушите си. Солта бързо ще развали качествената кожа, а що се отнася до велурените боти, те могат да бъдат тотално унищожени.