Как да запазим велура

Posted by vili 14.03.2016 0 Comment(s)

 Обувките от велур са красиви, удобни за носене и в същото време трудни за поддържане. Често искаме да си купим нов чифт от тях, но се страхуваме как ще ги задържим в добър вид. Това не е непосилна задача, стига да следваме някои прости правила. Ето кои са те:

 

 Когато имате стари велурени обувки и искате да ги освежите, загрейте вода на котлона в голяма тенджера. При завиране на водата, изчакайте 1 минута и задръжте обувките на парата. Нужни са 2-3 минути и ще забележите омекване. След това използвайте четка за почистване на велур и сте готови.

 

 При обувки, изцапани с кал – оставете да изсъхнат добре. Това е важно, за да не се зацапа и разпространи петното. Вземете четка за велур и много леко четкайте, така че да не се втрива калта навътре. Ако не се получава, тогава на помощ идва гумичката от молив – с нея работете леко, без натиск, за да не повредите велура.

 

 Ако обувките Ви са от светъл велур, водата ще си личи, дори и да са няколко капки. В този случай измийте целите обувки, след това използвайте хавлиена кърпа за попиване. За да запазите правилните форми на обувката, сложете от вътрешната страна парче плат или вестник, и оставете да изсъхне.  Нанасяне на защитен спрей за велур е задължително.

 

 Зимните месеци са враг за велурените обувки, тъй като солта за размразяване на тротоари и пътища, се наслагва върху тях и оставя бели петна. За да ги премахнете, смесете равни количества вода и бял ябълков оцет. Навлажнете мека кърпа в тази смес и леко почистете белите линии по велура. Не правете движения напред и назад, а само в едната посока.  След това изсушете със суха кърпа и нанесете защитен спрей.