Кои обувки са подходящи за вашите стъпала

Posted by vili 14.01.2016 0 Comment(s)

 Правилният изборът на обувки е от съществено значение за здравето и комфорта на всеки един от нас. Неподходящите обувки могат да доведат до мазоли и пришки по ходилата, както и да намалят работоспособността на човек.

 

 Продължителното носене на неподходящи обувки води до редица изменения на стъпалата и пръстите.

 

 Когато избирате обувки, трябва да се съобразите с дължината и ширината на ходилото и конфигурацията на сводовете. Когато пробвате обувки, трябва да сте убедени, че пръстите на краката ви не опират до предната повърхност, а петите до задната повърхност на обувките.  

 

 Често болките в ходилата са свързани с неподходящи обувки и това може да доведе до възпаление на фасцията, която покрива мускулите от повърхността на стъпалата.

 

 Винаги изпробвайте обувките преди да ги закупите, дори на кутията им да е посочен вашият номер.

 

 Преди да закупите желания чифт, се разходете в магазина, за да ги усетите и за да бъдете сигурни, че наистина са ви удобни.

 

 От изключително значение е дължината на свода на ходилото да съответства на дължината на обувките.

 

 Можете да си помогнете да изберете подходящи за вас обувки със следния метод: намокрете краката си и стъпете върху хартия, за да видите направените отпечатъци.

 

 Ако отпечатъкът отбелязва цялата повърхност на стъпалото и не се наблюдава естественото изрязване отвътре, значи имате плоски стъпала. Това означава, че краката ви превиват навътре и сте склонни към хиперпронация. Вие трябва да избирате обувки, които да ви осигуряват максимална стабилност на краката и с функция за контрол на движението.

 

 Ако отпечатъка показва част от вашата предната част на стъпалото ви и петата с тясна връзка между двете, това означава, че имате високи арки и изтегляте краката си навън. За вас най-подходящите и удобни обувки трябва да имат мека подметка.

 

 Ако отпечатъкът ви показва отделна кривина по вътрешната част на ходилото, вие имате нормален свод. За вас най-подходящите обувки трябва да съчетават стабилност с омекотена подметка.