Обувки с пръсти

Вероятно сте ги виждали или поне сте чували за тях.Обувките  с пръсти бяха нещо, което завладя умовете на екстремно настроените хора, които освен, че обичат да са сред природата, но и искат най-добрите решения като обувки за тях.

 

От време на време този вид обувки, които обгръщат пръстите на краката досущ като ръкавици, навлизат на пазара на всеки няколко години с нов маркетинг, който прокарва идентична концепция: дизайн, който позволява свобода и чувствителност на боси крака.

 

Концепцията се разгръща в дизайна на обувките, които следва да предложат: по-отчетлива връзка на вашия крак със земята; усещането в краката за промяна на терена, по-къса крачка и по-лека стъпка, и добър баланс; удобство и при бягане.  

 

Едно е маркетинга, друго е реалното усещане. Днес има хора, които много харесват този вид обувки, но има и хора, които напълно ги отричат след досега си тях. На тези вторите има причина да им се вярва, ако говорят от личен опит. Първите също има какво да кажат обаче, защо толкова харесват този вид обувки.

 

Мненията и на двете групи изобилстват в нета. Погледнато извън пристрастията обаче, моделите обувки с пръсти спадат към т.нар. минималистични обувки. Те са проектирани да позволяват на стъпалото или средната част на стъпалото да правят контакт със земята преди петата, което води до почти никакъв сблъсък. Което следва  да води до редуциране на удара при този контакт.

 

Какво обаче е важно да знаете? Обувките с пръсти може да се рекламират като много по-качествени за определен вид активност, но препоръката на експертите е следната. Има период на преминаване от обикновената обувка към обувката с пръсти. Ако пренебрегнете този период, може да пострадате от контузия.

 

Докато тече периода на аклиматизация към новия вид обувка за крака, наблюдавайте тялото си, краката си. Описвайте как се чувствате и ако преминаването е леко, можете да ползвате този вид обувки по предназначение: за бягане в парка или на пистата около стадиона; за разходки в парка или по горски пътеки и за други подобни.