Обувки за бягане

От къде да купите обувки за бягане?

 

Най-добре е, разбира се, да отидете в магазин за спортни стоки. Моля, обърнете внимание, че трябва да можете да се разхождате свободно из магазина с модела, който харесвате, за да разберете как се чувства кракът ви в обувката. Можете също да използвате онлайн магазин, но има голям риск да се сблъскате с некачествени или неподходящи обувки. Добър вариант може да бъде да опитате модел в специализиран за спортно стоки магазин и да закупите същия модел на сайт, но на по-ниска цена. Производителите предлагат голямо разнообразие от подобни обувки за различните изисквания и настилки. Такива са обувки за бягане в сняг, дъжд и заледени терени. По принцип моделите обувки за бягане в сняг се произвеждат от усъвършенствани материали и имат по-сложен дизайн и конструкция.

 

Друг малко по-различен вид са обувки за бягане - супинация, пронация и неутрално стъпване. Те са свързани с начинът на стъпване при бягане - върху петата, върху пръстите и т.н.

 

Сред най-популярните производители на такива маратонки за дълго бягане са обувки за бягане Асикс, обувки за бягане Адидас, обувки за бягане Декатлон, обувки за бягане Соломон и други.

 

Съвети за избор

 

Обикновеният вид изработка при избора на спортни обувки няма да е достатъчен. Важно е да се вземат предвид още няколко фактора:

 • Полът на потребителя. Дамските обувки за бягане се изработват по различен начин. Тези обувки са по-тесни и по-омекотени. Освен това дамските обувки имат допълнителна височина в областта на петата, която предпазва ахилесовото сухожилие от нараняване.
 • Ширината на крака. Различните производители вземат различна основа за производството на обувки за бягане. Така че, когато избирате, обърнете внимание не само на размера на обувката, но и на това как тя седи на крака ви. Никъде не трябва да има натиск, но в същото време маратонката не трябва да е прекалено свободна. Запазете достатъчно място между върха на пръстите на краката и предната част на обувката. Свободното пространство трябва да е достатъчно, за да предпазите краката си по време на тренировка от пристягане и стрес.
 • Видът на тренировките. Тук всичко е важно: дължината на разстоянието, видът на вашите тренировки и интензивността на бягането.
 • Тегло на потребителя. Това е очевиден нюанс, който по някаква причина много хора пренебрегват. Той е пряко свързан с амортизацията на обувките.
 • Сезон. За съжаление няма универсална маратонка, която да подхожда на всеки сезон. Ето защо ще трябва да разполагате с чифт обувки за бягане за лятото и пролетта, който да бъде по-проветрив и еластичен, както и чифт за есента и зимата, който ще бъде водоустойчив и топъл.

 

Предимства на обувките за бягане:

 • специални зони в подметката (обикновено в областта на петата, но има и варианти в областта на възглавничките);
 • мека и гъвкава подметка;
 • трайни гумени елементи в подметката;
 • дишащи материали;
 • по-твърдите вложки обикновено рамкират само областта на петата;
 • ниско тегло (обикновено не трябва да надвишава 400 гр.).

 

Разбира се, това не са всички фактори, които правят обувките за бягане „специални“. Това обаче е основният набор от характеристики, на които трябва да обърнете внимание при пазаруване.