Обувки за тренировка

Обувките за тренировка днес обхващат много широк спектър от спортове. Тоест обувки те за тренировка за тенис са едни, за баскетбол други, за футбол трети, за тичане също имат специфика. Все пак има и някои общи характеристики, които свързват обувките за тренировка, за да може с тях да се практикува здравословно спорт на аматьорско ниво.

 

Макар да сме свикнали да наричаме повечето обувки за тренировки като кецове, маратонки, бутонки, те са част от една голяма категория, които се класифицират според своите характеристики, така че да осигурят ефективност, безопасност и лекота при различните фитнес и спортни дейности.

 

Ако практикувате фитнес и обичате просто да тичате за здраве в парка, по алеите или в близката гора, то тогава може да си купите обувки за този вид тренировки. Техните характеристики са по-общи. Обувките осигуряват амортизация, както и различни нива на стабилност за защита на стъпалата и глезените. Ако обаче тренирате един конкретен спорт и то по-често, тогава трябва да имате специфична за спорта обувка.

 

Общи характеристики на обувките за тренировка

 

Материята, от която са изградени обувките има комплексна характеристика. Кожените части са по-издръжливи от тези на синтетичните обувки, а мрежестите части позволяват по-добър въздушен поток и дишане.

   

Подметките също са много важна част от спортните обувки. Те са издръжливи, осигуряват добро сцепление, създават сигурност и лесно се ползват на различни спортни настилки.

 

Много модели имат подвижни вътрешни части (наричани още подложки за чорапи), които позволяват добавяне на по-поддържаща стелка или персонализирани ортопедични изделия. Това се прави с цел да се осигури защита на стъпалото, на ходилото, на глезените. Когато имате тази сигурност, ще спортувате много по-спокойно.

 

Важно е обаче да знаете какво искате да постигнете с вашите спортни дейности и тренировки. Тогава по-лесно ще намерите подходящите обувки. Ако отивате във фитнеса, лесно ще намерите обувки във фитнеса, ако търсите обувки за джогинг също ще ви бъде лесно да се ориентирате. При специфичните спортове, магазините онлайн предлагат много добра класификация на обувките според предназначението им за конкретния спорт.