Обувки за училище

Децата прекарват над седем часа на ден в училищните си обувки. Те ги носят по време на през клас, почивка, обяд и домашно време, така че е важно да са удобни, да пасват добре и да са проектирани да издържат на всичко, с което децата биха се сблъскали през деня.

 

Съвет за избор на правилния номер обувки

 

Краката на децата не са напълно оформени до края на тийнейджърската им възраст, което означава, че краката им непрекъснато растат и се променят. Това означава, че правилното прилягане е от съществено значение, тъй като носенето на неподходящи обувки в ранна възраст може да повлияе на развитието на детските крака и да причини трайни увреждания.

 

Важно е да измервате краката на детето си всеки път, когато купувате нов чифт ученически обувки. Вместо просто да купувате следващия размер, с измерване ще установите дали детето има нужда от по-широко или по-тясно прилягаща обувка от преди; крачетата може да са нараснали само с половин размер или дори да са скочили с два. По същия начин е важно да не купувате по-голям размер, в който да пораснат кракат, тъй като обувките трябва да са правилно пропорционални на краката им.

 

След като краката на детето ви бъдат измерени и то пробва обувките, уверете се, че пръстите му не докосват върха, че има място от двете страни, няма натиск върху външните ръбове на стъпалото и че не са му прекалено стегнат. Накарайте детето си да ги тества за комфорт, като ходи, потича с тях или направи подскоци; децата трябва да се движат лесно и естествено.

 

Грижа за училищните обувки

 

Освен че почиствате редовно училищните обувки на детето си, за да предотвратите напукване на кожата и грозни петна, етикетирането на училищните обувки на децата ви винаги е добра идея, за да ги предпазите от смесване със съучениците си. Можете да се грижите за обувките според това какъв вид са и какви грижи изискват. Избирайте правилните дни за почистване или пране, така че когато децата отново са на училище да носят сухи и добре изчистени обувки. Периодично питайте децата  дали обувките са им удобни, за да може при най-малко съмнение да вземете мерки.