Обувките и солта през зимата

Posted by admin 03.02.2018 0 Comment(s)

През зимата обувките са изложени на особено силни химически въздействия от различни видове реагенти, сред които най-вече солта. Тя най-често се използва от битови фирми в борбата срещу заледените участъци.

 

Народните методи са много ефективни в борбата със солта. Обувките могат да се смазват с различни растителни масла - маслини, слънчоглед или ленено семе. Те трябва да се нанасят върху чисти и сухи обувки. Едновременно с образуването на водоотблъскващо покритие върху повърхността, маслото се прибавя към него, създавайки красив блясък.

 

Най-добрият вариант е масло, което няма миризма. Също така, много популярни са мазните кремове, включително "Baby Cream", както и крем за ръце на хранителна основа. Въпреки всичко, употребата им не е най-добрият начин да повлияете на естетиката на обувките си. Има ситуации, при които нанасянето на крем може да доведе до потъмняване на кожата.

 

Как да се предпазят от солта обувките от набук или велур? Обувките, изработени от набук или велур очевидно не са най-доброто решение за носене през зимата, тъй като са много податливи на влага и мокрещ сняг. Много по-трудно е да се запазят тези обувки от солта, отколкото моделите, изработени от естествена кожа, въпреки че нищо не е невъзможно.

 

В наши дни има огромно разнообразие от всякакви видове импрегнации, което позволява да се създаде надеждно водоустойчиво покритие върху повърхността. Почистването на обувки следва да се извършва в сапунена вода, преди да се добави амоняк или да се използват специални аерозолни почистващи продукти. Отлична работа се постига с каучукови четки, тъй като те премахват от обувките не само солта, но и други замърсявания. И помнете, когато се грижите за обувки от велур, е добре да се откажете от крем, восък и растителни масла. По-добре се обърнете към консултантите в магазините за обувки и попитайте за специални козметични средства, с които да се борите срещу солта през зимата.