Онлайн пазаруване – предимства, ползи, развитие

Posted by vili 04.02.2016 0 Comment(s)

Онлайн-шопингът погледнато от дистанцията на времето се превръща като ‘среща между приятели, които пазаруват заедно в мола’, само че през Интернет.


 Онлайн-пазаруването започна бавно и несигурно; самите технологии не бяха на нивото, което предполага реактивния старт на такъв вид бизнес. Това начало беше естествено, поне докато се опипа почвата, която с течение на времето се оказа благодатна среда за развитието на бизнеси; за доходи, за приложения и прочие ползи, които дойдоха с развитието на мобилните технологии.

 

 Интернет средата, в която се развива онлайн-пазаруването, чисто статистически е заета от най-голям процент хора на възраст 18-35. Точно тези хора така или иначе са най-голям процент от пазаруващите и употребяващите мол-пространствата в градовете. Съвсем естествено за тях е да се възползват от новите технологии, за да развият онлайн шопинг, който по някакъв начин кореспондира на общуването помежду им.

 

 Това поколение млади и енергични потребители знаят какво искат и как да го разнообразят. Те правят  онлайн-пазаруването да прилича на ‘среща с приятели в мола’; но тяхната инициативност се развива и при потребителите от всички други възрасти. Чрез различните дигитални услуги и трикове, те направиха достъпа до информация за продуктите като истински шоу-рум, в който разменят ревюта и оценки,  QR кодове, баркод сканери, видео приложения и пр. Инструментариум, който разширява обикновения онлайн-шопинг до социален акт, който се развива в дигиталния свят.

 

 Предимствата не са само за потребителите и онлайн поколението, а и за малките бизнеси, които представляват все още един вид романтика на пазара. Когато те имат уникални продукти със своите достойнства; онлайн търговията за тях може да се превърне в естествена среда за достигане на продуктите до възможно най-голям процент потребители – по целия свят.

 

 Наред с предимствата и ползите, статистическа справка на googleshopping е категорична:

 

  • 68% от анкетирани потребители, които са закупили стока онлайн, казват, че те са по-доволни от услугата, когато са направили своето онлайн проучване за продукта преди да го закупят
  • 71% от Интернет потребители по света, смятат, че те получават по-добра сделка онлайн, отколкото в магазините
  • 46% от тези, които пазаруват чрез смартфони разглеждат онлайн-магазина или приложението на търговеца дори когато са вътре в самия магазин.  

 

 Такива статистически факти, навеждат на мисълта, че развитието на онлайн-пазаруването е свързано неизменно с развитието на дигитална среда, която да  позволява на потребителите пълен достъп до информацията за продуктите по-всяко време и без ограничения.