Почистване на велурени обувки у дома

Posted by admin 08.04.2018 0 Comment(s)

Велурът, получен от кожата на различни животни като елени, прасета, агнета и телета, е вид кожа. Той се изработва от подкожието на животните, като текстурата й е по-мека и по-порьозна от обикновената естествена кожа. Също така, блестящата повърхност и кадифената текстура я правят уязвимя за петна и остатъци от вода. Синтетичният велур е по-лесен за почистване от естествения.

Макар и да изглеждат изключително добре, велурените обувки трудно се поддържат чисти. Въпреки това, някои прости трикове с домашни средства, могат да помогнат в това начинание.

 

 

Почистване на материала

За да почистите велурените обувки, първо се снабдете с някои неща. Започнете с комплект за почистване на обувки за велур. Закупете го, тъй като е по-добре да използвате стандартни материали. Комплектът съдържа четка за велур и велурена гумичка. Освен това, може да потърсите четка, гъба, остър нож и кърпа.

 

Почистване на водни петна

Водните петна обезцветяват велура. За да ги премахнете, следва да нанесете вода равномерно върху цялата външна повърхност, като използвате четка или воден спрей. След това отстранете цялата излишна вода от обувките с гъба или суха кърпа. Оставете обувките да изсъхнат за една нощ, натъпкани със смачкана  хартия. Веднъж изсушени, можете да ги изчеткате с четка, оставяйки ги малко по-тъмни, но равномерно оцветени.

 

Премахване на мръсотията

За да премахнете мръсотията, използвайте четка за пране. Почистете мръсотията с къси, нежни движения. Уверете се, че движенията ви са само в едната посока. Тъй като мръсотията започва да се премахва от повърхността, ще забележите, че първоначалният цвят на обувките ви се появява отново.

 

Премахване на кал

Първо отстранете насъбралата се кал от повърхността. Използвайте специална четка за почистване на велур, отстранете калните частици от обувките и накрая премахнете остатъците с влажна кърпа.

 

Премахване на мазнина и други петна

Изсъхналите петна е добре първо да се поистят енергично с четката. След това използвайте мокра кърпа или четка и почистете  оцветената повърхност с топла вода. В случай, че петната са много устойчиви – например, петна от мазнини, може да се нуждаете от специален почистващ препарат за велур.