Поп Арт в модата

Posted by vili 13.05.2016 0 Comment(s)

 Тази година Поп Арт стила е изключително модерен, макар че на Запад е на мода поне от 2007г. насам. Дрехите в този стил неслучайно приличат на карикатура. Те са в ярки цветове, със сюрреалистични детайли, асиметрични кройки и артистични модели в разпознаваем стил. Поп Артът се заражда още през 50-те години на ХХ век в САЩ и Великобритания, и характерни за него за идеи от масовата култура, които се показват най-често с ирония. Инспириран от рекламите, комиксите и средствата за масова информация, и ги интерпретира по постмодерен начин. Идеята на Поп Арт културата е да включи в една дреха или аксесоар различни фрагменти, които биха били изглеждали нелепо и абсурдно заедно.

 

 Някои световни дизайнери пуснаха колекции от чанти с щампи на обувки, други представиха своите идеи с доларови банкноти, кенове доматена супа и вестникарски изрезки. А трети използват идеите на „жената-точка“ Яйой Кусама, която не крие, че от дете страда от тежка психична болест, а всички нейни произведения са покрити с едри капки.

 

 Много интересни са и колекциите от обувки, върху които са нарисувани комикси. Те имат изключително много почитатели.

 

 Културата Нормкор, което означава „антимода“ или мода за обикновения човек, също се отнася до смелостта да бъдеш част от всички останали, така както Поп-артът обединява елитарното с комерсиалното. Този стил е за широкоскроени особи и наподобява дрехи на случаен турист.