Няколко съвета за предпазване на обувките от влага

Posted by vili 30.12.2015 0 Comment(s)

 

 Ако обувките ви са се намокрили докато сте вървели в дъждовния ден или поради  друга причина, след като ги свалите, извадете стелките.

 

 Следващата стъпка е да почистите калта и мръсотията от обувките с помощта на телена гъба, специално предназначена за това. След това с помощта на универсална твърда гъба дочистете всички местенца в областта границата между на кожата и подметката.

 

 Следва да подсушите обувките. Намачкайте стари вестници и ги пъхнете в обувките. Оставете ги така, докато не поемат напълно влагата. Оставете обувките да се сушат на стайна температура, дори ако е необходимо това да продължи няколко дни. Не бива да ги обувате преди да са напълно изсъхнали, тъй като ще ги обезформите. Трябва да бъдете много търпеливи, ако искате вашите любими обувки да придобият първоначалния си вид.

 

 При маратонките и спортните обувки нещата стоят малко по-различно. Определено с тях е по-лесно, защото можете спокойно да ги перете в пералня, стига да са качествени. Освен това този вид обувки периодично се нуждаят от изпиране, за да не се вмирисват.

 

 Ако обувките са от кожа или велур препоръчително е да се използва специален препарат за почистване, за се кожата им за по-дълго време.