Видове подметки за обувки

Posted by admin 15.06.2018 0 Comment(s)

Отнасяме се с обувките си много по-невнимателно, отколкото се отнасяме към дрехите си. Това има смисъл от определена гледна точка, защото обувките са проектирани да се справят с удари и директното съприкосновение със земята. Обувките, също така, се изработват от по-трайни материали от тези за дрехи. Но ако помислите за цената на един добър чифт обувки, времето, което е необходимо, за да ги купите, и привързаността, която често усещате към тях; тогава разбирате, че е по-добре да се грижите повече за вашите обувки и да бъдете по-внимателни към тях.

 

Един любител на обувки може да говори за половин дузина елементи на обувката (или повече), но за нашите цели трябва само да помислите за три елемента: подметката, външната обвивка и вътрешната част на обувката. Ако се насочите към всяка от тези области и направите малка поддръжка, обувките ви ще издържат много по-дълго и ще изглеждат великолепно, когато имате нужда от тях.

 

Подметката

Подметката на обувката е частта, на която стъпваме. Тя непрекъснато понася щети. Тя абсорбира триенето на бетона, удара на стълбите и съприкосновението с камъни, стъкла и други неща, върху които вие ходите всеки ден. Поддържането на подметките на обувките е ключът към защитата на стъпалата на краката.

 

За подметките трябва да разгледате две неща:

Износването на подметката: Колко здрава е подметката, дебелината, равна ли е, има ли дупки, нацепила ли се е и т.н.

Закрепването на подметката има нужда, ако тя не е прилепнала здраво към обувката или се е отлепила малко.

Вашите подметки се износват с течение на времето. И ако вашата подметка е залепена или шевът е слаб, ще усетите, че ходилата ви започват да се хлъзгат след време. За щастие и двата проблема могат да бъдат решени за много по-малко от разходите за закупуване на нов чифт обувки.

 

За спортните обувки, няма много какво да направите, защото техните подметки обикновено са изцяло гумирани и не са предназначени за поправка. Но подметките на мъжките и дамски ежедневни обувки (включително с токчета) могат да бъдат поправени. Често ще отнеме само един час в място за ремонт на обувки, за да бъдат премахнати старите и заменени с нови подметки ни и то на приемлива цена.

 

Ако проверявате износването и шиенето на обувките на всеки два-три месеца, ще уловите износването, преди да стане твърде късно и можете да ги поправите на ниска цена. Това може да е разликата между купуването на нов чифт обувки на всеки осемнайсет месеца и купуването на нов чифт на всеки три години. Тази разлика във времето за замяна ще спести на повечето хора стотици левове годишно и много повече, ако имате голяма колекция обувки.