Зелени кецове

Поради духа на времето, в която живеем, словосъчетанието зелени кецове може да има две значения. Първото е обикновеното – кецове, които са зелени на цвят, а второто е кецовете, които обичани в цял свят, но производството им не вреди на околната среда. 

 

Второто значение обаче трябва да се слага в кавички, за да се знае, че се означават кецове, чието производство има за цел намаляване на въглеродния отпечатък. Иначе ако се рекламират зелени кецове в друг цвят, читателят може да си помисли, че рекламата е писана от далтонист или, че самият той е започнал да не разпознава цветовете. Затова нека се върнем на цветовете при маратонките.

 

Аква синьо, кисел лайм или гроздово лилаво. Електриково оранжево, преплетено с неоново розово. Принт от сив велур и гепард, смесен с бяло и златисто. Това не са описания на най-лошия кошмар на интериорните дизайнери, а по-скоро нови цветови комбинации от най-големите производители на маратонки и кецове в света. И те са потресаващи по дизайн.

 

В ерата на безкрайното превъртане на стари дизайни и превръщането им в нови, и в ерата на културата на кецовете, където конкуренцията за най-горещия, най-редкия, най-желания модел е по-интензивна от всякога, компаниите за спортни обувки все повече се превръщат в почитатели на старото изкуство: теорията на цветовете. Къде в него се намират зелените кецове.

 

Връзките между цвета и емоциите са изследвани от векове; от цветното кодиране на личностните черти на Карл Юнг, до групите оценяващи начините, по които цветове на бонбоните могат да повлияят на възприятията за вкус. Компаниите се интересуват от такива теории, защото още на пръв поглед потребителят ще оцени дадения модел. За да разберем къде стоите зеленото във възприятията, ще трябва да видим мненията на психолозите.

 

Зеленото символизира хармония, спокойствие, мир. Като успокояващ, релаксиращ цвят, той повишава стабилността и издръжливостта. Най-често се свързва с растеж и обновяване и насърчава оптимизъм, надежда и баланс. В този смисъл, макар да не са любим цвят на производителите, кецовете в зелено предават тази цветова психология на носещия ги и той може да ги ползва в ежедневието си. Именно тези качества като психологически ефект карат много младежи да избират зелени кецове